Lopen ruiter en paard gevaar

Wat is het toch heerlijk om met je paard naar de Kennemerduinen te gaan. Lekker even uitwaaien, stukje stappen, dan weer draven en soms even galopperen. Een mooier gevoel bestaat er niet. Het is echter zo jammer dat je af en toe gewoon aangevallen wordt door de grote grazers die er lopen.

Horserie.be Gevaar voor paard en ruiter bord met regels voor omgang met grote grazersEerlijk gezegd dacht ik dat ik de enige was. Koortsachtig probeer ik me te herinneren wat ook al weer de regels waren wanneer je de Hooglanders tegen zou komen. 

  • houd minimaal 25 meter afstand
  • wanneer de Hooglander je strak aankijkt - wegwezen
  • hoofd in zijn nek, schudden, trappen in de grond - opletten zodat je weg kunt komen
  • daarna hoofd naar beneden - rennen maar!

Nu zijn dit natuurlijk geweldige tips, echter soms onuitvoerbaar. Even als wandelaar: je loopt op het pad tussen de dichte begroeiing. Op je pad staan een stuk of 5 Schotse Hooglanders waaronder moeder en kind. Hoe houd je dan 25 meter afstand? Omkeren dus maar.

En hoe gaat het dan met ruiter en paard?

De verhalen over de encounters tussen ruiter en paard en onze Schotse vrienden zijn legio. Tenminste wanneer je de fora en blogs leest. Praat je daarentegen met een boswachter of handhaver, dan heeft hij of zij, waarschijnlijk een tevoren ingestudeerd antwoord, hier wel eens van gehoord maar hij heeft het zelf nog nooit meegemaakt in zijn gebied. De boswachter in de Kennemerduinen, een aardige jongedame, heeft gehoord dat het wel eens op de Veluwe is gebeurd. En de boswachter op de Veluwe geeft steevast het omgekeerde antwoord, "nee nog nooit meegemaakt, maar heb gehoord dat het in de Kennemerduinen een keer gebeurd is".  Geweldige reactie toch? Wil je een compleet onderzoek uit 2017 (Grote grazers, aanvaardbare risico's) lezen, kijk dan eens hier.

Horserie.be Gevaar voor paard en ruiter ontmoeting ruiters en wisentenWanneer je doorvraagt aan de boswachter krijg je ingestudeerd antwoord nummer twee: "uit een groot onderzoek blijkt dat Schotse Hooglanders juist bij mensen, bij ruiter en paard uit de buurt blijven en dat ongelukken nog nooit geregistreerd zijn". Deze beesten zijn schuw, blijven bij mensen uit de buurt omdat ze bang zijn en zullen nooit naar mensen toekomen. Ook maken ze nagenoeg geen gebruik van de paden. Wie heeft dit onderzoek ooit mogen aanschouwen? Zoeken, zoeken, zoeken op internet, mailen met de PWN etc, niemand kan mij dit onderzoek toe sturen. Maar het bestaat wel en op basis van dit onderzoek lopen de grazers overal en nergens. 

Incidenten tussen ruiters en de grote grazers worden niet serieus genomen

Je kunt op het internet legio incidenten vinden tussen ruiter en paard en grote grazers zoals de Schotse Hooglanders, echter bij de eigenaren van de grond (en dus heel vaak de eigenaren van de loslopende dieren) worden deze incidenten steevast ontkend. Bij het lezen van de blogs zou je denken dat iedereen die een dergelijk incident heeft meegemaakt, dit heeft gemeld bij de desbetreffende instantie. En logischerwijs zouden deze incidenten dus ook bekend moeten zijn de diverse instanties. Waar het dan mis gaat in de communicatie binnen deze instanties, is voor mij onbekend. Want wanneer ik bel of mail, weten ze van geen enkel incident. 

Onafhankelijk onderzoek naar grote grazers

Het wordt tijd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het gedrag van deze dieren ten opzichte van wandelaars, ruiter en paard en andere recreanten in deze gebieden. Meer en meer worden grote stukken natuur omgevormd tot begrazingsgebied met als habitanten steeds agressievere soorten. Het is toch te gek dat in Nederland grote stukken recreatiegebied worden gesloten voor publiek omdat buitenlandse runderen hier een leuk thuis krijgen.

De stichting Ruiteren & Mennen is bezig met een onderzoek naar dit soort incidenten en roept een ieder op om incidenten met grote grazers door te geven. Alle reaties worden serieus genomen. 

Wil je je ervaringen delen, reageer dan via https://www.ruiterenenmennen.nl/C155-Enqute-grote-grazers.html

Copyright © 2009 - 2020 Horserie.be